SEVÄRT!

Ta dig tid att se på bilder, Bengts, Jennis, Lars, Timmys, Jessicas och alla andras röster.

Att en bild kan säga mer än tusen ord blir jag påmind om när jag tittar på Bengt Elméns bilder och på Lars Lerins lärlingars bilder och Lars egna bilder för den delen.

Bengt Elméns utställning

Bengt visar sina bilder på Kulturhusets Serietek i Stockholm fram till den 25 februari 2018. Socionomen, författaren, mentorn och konstnären Bengt Elmén har under många år arbetat för jämlikhet och rättvisa. Han skapar sina bilder med hjälp av sina assistenter. Med humorn som vapen heter den nu aktuella utställningen. Så här säger Bengt om vårt samhälle:

’’Samhällsklimatet har på sistone hårdnat alltmer, till exempel för oss funkisar. Det blir allt svårare att få personlig assistans. Många får sin assistans borttagen eller reducerad. Vi märker av åtstramningen även på andra områden. Det är viktigt att beskriva och illustrera den här samhällsutvecklingen. Jag har valt att göra det bland annat i bilder. Med hjälp av kunniga personliga assistenter gör jag satir av det politiska dagsläget’’.

Jag hoppas att de som har möjlighet att se hans bilder får inspiration att ta del i samhällsdebatten och i beslut för ökad jämlikhet. Det är bra för alla som behöver sin assistans idag och för oss som behöver den imorgon.

TV-serien Lerins lärlingar

Så var det Svts serie: Lerins lärlingar. Här möts vi av personporträtt, målade, såväl som tredimensionella bilder och andra kreativa uttryck som musikskapande, dikt och dans. En grupp människor och konstnären Lars Lerin träffas och skapar bland annat bilder. I programmet har de hittills lyckats med att förmedla den nyfikenhet och genuina glädjen som deltagarna väcker hos Lars och hos varandra då de blir sedda och lyssnade till. I programserien ges deltagarna tid att komma till ro i gruppen och samvaron präglas av kravlöshet, närvaro och med stor respekt för varje unik människa. Jo, visst görs det bilder också men det jag gläds mest åt är att de har fortsatt att träffas en dag i veckan efter programmets slut, Lars och lärlingarna. Jag hoppas att TV-programmet inspirerar till ett uppsving för skapande aktiviteter på andra dagliga verksamheter än den i Karlstad.

Åsa-Sara Sernheim