I filmserien ”Vi syns” träffade vi Isak och hans mamma Therése som bor i Brunflo i Jämtland tillsammans med pappa och storebror. Isak har Phelan McDermid syndrom och när vi sist sågs hade han just fyllt fem år. Nu har det gått tre år och Isak växer och utvecklas – så det knakar. Vi pratade med Therése för att höra mer.

– Det är väldigt kul att ni följer upp Isak efter Vi syns. Det har hänt massor sedan vi sist sågs. Utvecklingen går långsamt, men det går framåt och det är jättekul att se. Och skönt. Isak utvecklas hela tiden.

När vi sågs sist använde Isak sig mycket av pekkartor och kroppsspråk för att kommunicera. Idag kommunicerar han på flera olika sätt. Det är en blandning av prat, tecken och bildstöd. Nyligen fick han även en E-podd som ytterligare komplement till kommunikationen.

– Det har verkligen hänt mycket med språket den senaste tiden. Han pratar inte långa meningar, men ord och kortare fraser. Sen kombinerar han det med tecken. Till exempel kan han inte säga skola men i stället tecknar han det. Så han kombinerar de verktyg han har och kan göra sig förstådd mycket bättre. Det är lättare för oss att se vad han vill eller inte vill.

Framgångarna med kommunikationen är till viss del tack vare skolan som Isak går i. Isak går idag i andra klass på en anpassad grundskola och stormtrivs. Isaks mamma och pappa har märkt av att skolan jobbar mycket med tecken och det har bidragit till att Isak utvecklats massor i sin kommunikation.

– Han går på en jättebra skola. Han får läsa olika ämnesområden och det är tätt med personal så den hjälp som behövs finns. Vi känner oss trygga med skolan och han älskar den! Direkt när han vaknar på morgnarna tecknar han skola och sedan bil, för han vill åka dit.

Utöver skolan har Isak även börjat på ett korttidsboende där han får vistas lite då och då.

– Isak gillar andra människor och är nyfiken. Tidigare har inte Isak haft så många kompisar men de har blivit fler nu på korttidsboendet. Han verkar trivas väldigt bra där. Han får träffa andra barn och stimuleras. Det känns superfint!

När vi träffade Isak för tre år sedan var en av hans favoritaktiviteter att ge sig ut på sin springcykel. Nu har Isak fått en riktig cykel som han har lärt sig att cykla på. Att cykla är fortfarande en av Isaks favoritaktiviteter, men bara att vara ute gör honom gott.

– Det ryms mycket energi i Isak och då är utomhusaktiviteter perfekt. Det behövs inte så mycket lekar, till exempel tycker han det är kul att skotta snö. Och promenader. Han är väldigt duktig på att gå och han kan promenera långt. En gång tog jag med honom upp på fjället och det var inga problem. Han knallade på så bra.

Och när inget annat funkar, så är en tur i bilen alltid uppskattat.

– Han verkligen älskar att åka bil. Det är något han ber oss om typ 15 gånger om dagen. Han sitter och observerar vad som sker utanför bilfönstret. Tittar på andra människor och miljöer. Det skulle han kunna göra hur länge som helst.

Efter en fartig dag tycker Isak fortfarande om att gosa och läsa böcker. Bilarna och tågbanan där hemma är andra storfavoriter.

– På sistone har han hittat en grej som han tycker är väldig rolig och det är att gå runt med en gammal nyckelknippa och låtsas låsa och låsa upp dörrar. Vi kallar honom för vaktmästaren.

Therése avslutar med att även om drömmen är att han ska börja prata mer och mer, så är det inget de tar för givet. De jobbar vidare med de kommunikationsverktyg de har fått och hoppas utvecklingen ska fortsätta ge Isak möjligheten att göra sin röst hörd.