För tre år sedan mötte vi Rasmus Jardert i serien ”Vi syns”. Vi ringde upp mamma Marika Jardert för att höra vad som hänt sedan dess och hur livet i Svalöv ser ut idag.

– Livet ser ut ungefär som vanligt för Rasmus. Han är lika glad, skrattar mycket och lever i nuet, berättar Marika.

Rasmus har Angelman syndrom med drag av Prader Willi syndrom och är 33 år. Som för de flesta har pandemin påverkat även hans vardag.

– Det har förstås varit en utmaning. För honom är det extra viktigt att motionera eftersom han har lägre ämnesomsättning än normalt och därför lätt går upp i vikt. Nu har han inte kunnat simma och gå på gym som han brukar, så därför har promenaderna blivit extra viktiga, säger Marika.

Att Rasmus har ett eget boende har underlättat under pandemin. Det har inneburit att mamma kunnat besöka honom som vanligt. Han har också klarat sig från covid – ända fram till för en vecka sedan. Då testades han positivt för corona, men symptomen blev inte mer än en lättare förkylning.

En stor trygghet i Rasmus liv är assistenterna. Han har haft samma assistenter i många år och de känner honom väl och förstår hans sätt att kommunicera.

– De betyder allt. För Rasmus är det hans vänner och de som känner honom bäst, och för mig betyder det att när Rasmus mår bra så mår jag bra, säger Marika.

Hon upplever att Rasmus fortsätter att utvecklas och att han lär sig nya saker hela tiden.

– Han uppfattar och förstår det som händer runt honom. Han utvecklas hela tiden och är framför allt enormt duktig på sin surfplatta, den kan han bättre än mig. Han är väldigt snabb på att förstå nya saker.

Marika ser med stor tillförsikt på framtiden för både henne och Rasmus.

– Nu hoppas jag att 2022 blir lite mer som vanligt, och att Rasmus kan få åka på utflykter i sommar som han älskar.

– Sedan är min plan att bli så gammal som möjligt för hans skull. Men en trygghet är också att min yngsta dotter har skrivit på att hon ska bli god man för honom den dag jag inte finns kvar längre.