Frösunda Omsorg Gipsgjutaren är ett boende för personer med Rett syndrom som ligger i Enskede, Stockholm. De arbetar mycket med kommunikation och digitala lösningar för en kommunikativ miljö.  Vi har pratat med Jessica Green, projektledare marknadsföring på Frösunda, och Mimmi Gustafsson, boendestödjare och kommunikationsansvarig, om hur de arbetar med smarta hem-lösningar och omgivningskontroll. Här delar de med sig tips och erfarenheter och hoppas att fler ska få styra sin omgivning med hjälp av röststyrd teknik.

Vad är omgivningskontroll?

Det handlar om att kunna påverka sin omgivning. För någon med svåra kommunikations- och rörelsehinder kan det betyda att kunna tända lampan, spela favoritlåten eller ringa mamma – helt själv. Med talande hjälpmedel kan personer som inte själva pratar styra sin omgivning med smarta-hem-lösningar. Rösten kan spelas upp med exempelvis med talknappar, kommunikationsprogram på surfplatta eller på en ögonstyrd dator. Det ger självbestämmande, trygghet och något som kanske betyder allra mest: känslan av att kunna uttrycka sig.

Intresse för teknik

Jessica, vars syster har Rett syndrom och bor i egen lägenhet, har testat tekniken innan hon tog den vidare till boendet. Implementeringen på Gipsgjutaren började utan en färdig plan, man ”körde på” och utvecklade systemet successivt utifrån de boendes intressen. Tekniska utmaningar med att få olika system att ”prata med varandra” har förekommit, t.ex. små pauser i kommandon som krävde justeringar.

– Det är också viktigt att alla som är runt om personen är förebilder för hur det ska fungera. Själv har jag brunnit för kommunikation hela mitt liv. Här är vi en grupp som vill göra skillnad för andra, säger Mimmi.

Deras kunskap blir synlig

Jessica och Mimmi berättar om hur arbetet med smart teknik på boendet har gett de boende en ökad ögonkontakt, trygghet och delaktighet. De ringer varandra, skickar meddelanden och väljer själva vad de vill göra. Tekniken har gjort deras förståelse och klokhet synlig på ett helt nytt sätt. En av de boende som tidigare kommunicerade väldigt lite, uttrycker idag med ögonstyrning: ”Nu är jag lycklig.”

– Det blir sån livsglädje, man ser glädjen. Andra dagen inkopplat och hon satte igång Adele på Spotify berättar Jessica.

 

 

💡 Exempel – vad kan man styra?

På Gipsgjutaren styr man t.ex.:

– Musik via Spotify 🎶

– TV (Netflix, YouTube, volym etc.) 📺

– Belysning (lampor, discolampa, juldekorationer) 💡

– Rullgardiner (IKEA Hub) 🪟

– Köksmaskiner, värmefilt, via smartplugs 🔌

– Telefonsamtal & SMS 📱

– Kalender och dagsplanering (Google Home kan läsa upp hur dagen ser ut) 📆

– Automatisk ”Godnatt”-rutin (släcker lampor, drar ner gardiner, spelar lugn musik) 🌙

 

Talknappar

🛠️ Jessicas och Mimmis tips för att komma igång med omgivningskontroll – steg för steg:

  1. Hur kommunicerar personen?

Utgå från individens nuvarande sätt att kommunicera. Det avgör vilken teknik du bör välja. Är det exempelvis via eget tal, inspelade meddelanden på en talknapp, eller kommunikationsapp på ögonstyrd dator….

  1. Välj en enkel startpunkt.

Börja med något roligt som ger direkt effekt, som att sätta på musik via Spotify.

  1. Bygg vidare.

Lägg till fler funktioner utifrån intresse och behov – styr TV, lampor, kalendern, gardiner…

  1. Köp smarta, billiga produkter på den vanliga marknaden.

På Gipsgjutaren används exempelvis Google Home-högtalare + Smart Plugs (för att styra apparater med av/på-knapp) = stor frihet för liten kostnad.

  1. Visa, upprepa, träna tillsammans.

Omgivningen behöver också vara med och använda funktionerna. Visa hur tekniken fungerar och upprepa många gånger. Det kan krävas 50–150 repetitioner innan någon med Rett syndrom kan använda tekniken själv.

  1. Var flexibel.

Anpassa efter individens behov. Det finns inga färdiga mallar – bara möjligheter.

🔊 Tips för Google Home:


Sätt upp förinställda knappar i programmet i ögonstyrda datorn. Använd färgläggning på knapparna.

Exempelvis:

– Gonattknapp

– TV

– Belysning vardagsrum

– Kalender

Kalenderfunktionen har blivit viktig för några av de boende. Jessica och Mimmi berättar att de lägger in i kalendern varje söndag hur deras vecka kommer att se ut. Namnge kalenderhändelser, exempelvis ”Mimmi och Felicia jobbar hos mig ikväll”.

🔈 Exempel på röstkommandon:

Hej Google – vad är klockan?

Hej Google – vad ska jag göra idag?

Hej Google – Skicka sms med ”jag saknar dig” till pappa

Hej Google – Ring mamma

Hej Google – Ta en selfie

Framtiden

– Det sker så himla mycket. Jag hoppas att fler verksamheter får upp ögonen för den här möjligheten. På Gipsgjutaren är vi nischade på Rett syndrom och närliggande diagnoser – men många fler kan ha nytta av detta. Jag hoppas att fler får chansen att styra sin omgivning med teknik, säger Jessica.

Här kan du läsa mer:

🔗 https://frosunda.se/frosunda-omsorg/boenden/gruppboenden/gipsgjutaren-gruppboende

🔗 https://hejaolika.se/artikel/agnes-talar-med-ogonen/