Tilda älskar voltige! Gymnastiska övningar till häst har hjälpt den motoriska utvecklingen på traven och stärkt hennes självförtroende.

Motorisk aktivitet är viktigt för att förebygga uppkomst av besvärande symptom och för att stärka och utveckla motoriska förmågor. Aktiviteterna bör vara tilltalande för att öka motivationen och uthålligheten. Ridterapi är en vanlig aktivitetsform som utövas av personer med olika former av funktionsnedsättning. Målsättningen kan till exempel vara att förebygga felställningar i ben och rygg, stärka motoriska förmågor och att utveckla balansen. Kontakten med hästen upplevs oftast positivt, vilket medför att träningen blir lustfylld. En annan form av aktivitet till häst är voltige dvs. gymnastik på hästryggen.

Tilda är en tjej med Rett syndrom som nyligen fastnat för voltige efter en prova-på dag hos en voltigeklubb som aktivt verkar för att inkludera barn med olika behov. Utvecklingen har gått snabbt och tillsammans med två andra tjejer från klubben kan hon stå på hästryggen och klarar att lyftas samt att sitta och stå på medryttarens axlar. Tilda har bland annat deltagit i uppvisning på Elmia horse show och tyckte att det var roligt att visa upp sig, att få stå i centrum och få applåder. För närvarande tränar hon på att ställa sig upp i galopp och fler uppvisningar är inplanerade. Sedan Tilda började med voltige har den motoriska utvecklingen stadigt gått framåt, balansen har förbättrats och hennes uthållighet har ökat. Dessutom har självförtroendet stärkts. Här kan ni se exempel på gymnastiska övningar som Tilda utför på hästryggen.

Tilda på hästryggen